jueves, 11 de octubre de 2012

WIKISPACES?

Un wiki és un lloc web, les pàgines del qual poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen. Els textos o «pàgines wiki» tenen títols únics. Si s'escriu el títol d'una «pàgina wiki» en algun lloc del wiki entre dobles claudàtors ([[...]]), aquesta paraula es converteix en un «enllaç web» a la pàgina wiki.

L'aplicació de major pes i a la qual li deu la seva major fama fins al moment ha estat la creació d'enciclopèdies col·lectives, gènere al que pertany la Wikipedia. Existeixen moltes altres aplicacions més properes a la coordinació d'informacions i accions, o la posada en comú de coneixements o textos dins de grups.

La major part dels wikis actuals conserven un historial de canvis que permet recuperar fàcilment qualsevol estat anterior i veure què usuari va fer cada canvi, la qual cosa facilita enormement el manteniment conjunt i el control d'usuaris nocius. Habitualment, sense necessitat d'una revisió prèvia, s'actualitza el contingut que mostra la pàgina wiki editada. 


Com per exemple el wikipedia. 



I aqui us deixo un vídeo perquè veieu el que son les wikis: 




QUÈ ÉS EL DELICIOUS?

Delicious és un servei de gestió de marcadors socials en web. Permet agregar els marcadors que clàssicament es guardaven en els navegadors i categoritzar-los amb un sistema d'etiquetatge denominat "folcsonomías". No només pot emmagatzemar llocs webs, sinó que també permet compartir-los amb altres usuaris de del.icio.us i determinar quants tenen un determinat enllaç guardat en els seus marcadors.

Un dels secrets del seu èxit sigui potser la senzillesa de la seva interfície, usant HTML molt simple i un sistema de URLs llegible. A més posseeix un flexible servei de sindicació web mitjançant RSS i una API que permet fer ràpidament aplicacions que treballin amb del.icio.us.


Avui a classe hem creat un compte nou per poder tindre un altre mitja per poder-nos comunicar. 


martes, 9 de octubre de 2012

El llibre: Usos educatius dels blogs. Recursos, Orientacions i experiències per a docents.


Els Autors d'aquest llibre son: Francesc Balagué i Felipe Zayas. 


Aquest llibre conté, Blogs, edublogs o quaderns de bitàcola; fa escassament quatre anys, uns quants professors pioners van començar a introduir-los en l’àmbit escolar. L’evolució d’aquest fenomen ha estat espectacular i cada vegada són més els serveis i recursos disponibles.


Partint de la seva contextualització en la web 2.0, el blog es descriu com a sistema de gestió de continguts amb una dimensió social i comunicativa molt important. El blog és, en primer lloc, un mitjà de comunicació que pot contribuir a enriquir les interaccions entre els alumnes i entre aquests i el professor per afavorir aprenentatges actius. A més, el blog permet establir comunicació amb persones i grups situats més enllà del centre educatiu.
Aquest dossier té com a finalitat considerar els seus usos i possibilitats educatives dels blogs. Per a aconseguir-ho és necessari descriure l’estructura i les opcions de la plataforma en la qual s’allotja el blog. Alhora, aquesta anàlisi es veu recolzada per una col·lecció d’experiències reals de professors i professores que l’han estat utilitzant i que expliquen els detalls de la seva aplicació didàctica.
Per fomentar-ne l’ús i animar el lector a introduir-se en la “blogosfera educativa” es recullen recursos, manuals i enllaços d’interès. 

QUÈ ÉS EL RSS?

RSS són les sigles de Really Simple Syndication, un format XML per indicar o compartir contingut en la web. S'utilitza per difondre informació actualitzada freqüentment a usuaris que s'han subscrit a la font de continguts. 

El format permet distribuir continguts sense necessitat d'un navegador, utilitzant un programari dissenyat per llegir aquests continguts RSS. Malgrat això, és possible utilitzar el mateix navegador per veure els continguts RSS. Les últimes versions dels principals navegadors permeten llegir els RSS sense necessitat de programari addicional. RSS és part de la família dels formats XML desenvolupat específicament per a tot tipus de llocs que s'actualitzin amb freqüència i per mitjà del com es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes.  
















Aquí tenim un vídeo on ens explicar que es el RSS: 

http://www.youtube.com/watch?v=t5m5lKx6rEo&feature=related